Svatební občerstvení: Na co nesmíte při plánování zapomenout?

Teplé, studené, alko nebo pouze nealko? To jsou otázky, které si budete pokládat, až budete plánovat svatební občerstvení. Aby pro vás organizování a promýšlení svatebního rautu bylo snazší, přinášíme vám inspiraci na to, co by se na slavnostní svatební tabuli mělo objevit, ale také zmíníme to, co by na něm být nemuselo.

Svatební občerstvení = miniřízky, masové rolády a plátky roastbeefu

Pokud nepatří svatebčané k zastáncům vegetariánské stravy, určitě by na stole s občerstvením nemělo chybět maso. Jenomže, které vybrat? Nejčastěji se na svatebních rautech setkáte s takovými masy, které se snadno konzumují a existuje minimální riziko toho, že vám skončí na svátečním oblečení.

Příkladem oblíbených masových pokrmů jsou:

  • kuřecí a vepřové mini řízky,
  • kuřecí rolády,
  • plátky roastbeefu,
  • mini hamburgery,
  • hovězí carpaccio.

Ryby na svatební občerstvení rozhodně patří

Jihočeské svatby se bez přítomnosti sladkovodních ryb na stole neobejdou. Inspirujte se typickou jihočeskou svatbou a nezapomeňte na přítomnost alespoň jedné ryby v nabídce. Někteří svatební hosté totiž upřednostní rybu před masem.

Náš tip: Oblíbené jsou například plátky uzeného lososa.

Dopřejte hostům pestrou nabídku příloh

Aby si mohli hosté k masu a rybám dopřát svou oblíbenou přílohu, nabídněte jim pestrou nabídku. Mezi přílohami by rozhodně nemělo chybět čerstvé pečivo a zelenina. K řízkům nezapomeňte hostům poskytnout citrony a nakládané okurky a milovníkům zeleninových salátů dopřejte hned několik variant.

Svatební občerstvení bez kanapek? Ani náhodou!

Od dortových jednohubek se rovnou můžeme přesunout k těm slaným. Češi jsou totiž svou oblibou jednohubek pověstní, tak proč se nedržet své pověsti a nedopřát hostům výběr kanapek? Koktejlové chlebíčky, jak se někdy kanapkám říká, jsou vlastně minichlebíčky, které jsou nazdobeny k dokonalosti a hostům se budou sbíhat sliny, jakmile je uvidí.

Svatební dort versus miniaturní zákusky

Ne každý touží po tom, aby na svatbě rozkrajoval obří svatební dort. Někteří dávají přednost miniaturním zákuskům. Ovšem třetí možností je zkombinovat obě varianty. Ke svatebnímu dortu si lze sjednat také mini zákusky, které budou hosté pojídat jako jednohubky.

svatební občerstvení

Čerstvé ovoce potěší každého, kdo nejí sladké

Svatební hosté, kteří si nepotrpí na sladké, určitě ocení nabídku čerstvého ovoce. Pokud je ovoce vkusně naaranžované, půjde na dračku. Jaké druhy ovoce zvolit? Při výběru vezměte v potaz roční období, ve kterém se bude svatba konat a tomu uzpůsobte výběr.

Čokoládová fontána na svatebním občerstvení ?

Někteří svatebčané touží také po tom, aby součástí jejich cateringu byla i čokoládová fontána. Ta se skvěle doplňuje s čerstvým ovocem, ale pokud bude v nabídce svatební dort, mini zákusky i čokoládová fontána, riskujete, že vaši hosté nesní všechno sladké v nabídce. Proto si vyberte pouze dvě varianty.

Studené obložené mísy vypadají honosně a splní svůj účel

Jakmile se sní všechno teplé jídlo, měli by mít hosté možnost, vybrat si z nabídky studených pokrmů. Nádherně vypadají bohatě nazdobené studené mísy se salámy, sýry a zeleninou. Právě studený bufet se skvěle doplňuje se sklenkou něčeho alkoholického, po čem hosté určitě rádi sáhnout. Na baru jim tedy dejte možnost volby a zahrňte do nabídky piva i vína.

Tvrdý alkohol necháme na vašem zvážení. Při jeho nadměrné konzumaci totiž mohou svatební hosté zbytečně zdivočet.

Kolik jídla na osobu?

Při plánování občerstvení je dobré mít přibližnou představu o tom, kolik toho jeden svatební host sní.

Protože každý jíme jinak a v jinak velkém množství, můžete se řídit následujícími průměry na osobu:

  • 180 g teplého občerstvení,
  • 120 g pečiva a dalších příloh,
  • 200 g studeného občerstvení (sýry, salámy),
  • 100 g zeleninového salátu a zeleniny,
  • 100 g čerstvého ovoce.

Při plánování svatebního občerstvení myslete na chutě svých svatebních hostů a pokuste se jim nabídnout pestrý výběr teplých i studených pokrmů.